Связаться Зв'язатися

Управління будівельними проєктами під час здачі об’єкта в експлуатацію і отримання документа про готовність об’єкта

Здача об’єкта в експлуатацію — це один із завершальних етапів реалізації будівельного проєкту. Саме отримання документа, що підтверджує готовність об’єкта до експлуатації, є основною умовою для реєстрації права власності. Після реєстрації права власності ваш об’єкт вже не буде “об’єктом будівництва”, а стає “об’єктом нерухомості”.

В цій статті ми поділимося з вами необхідними кроками, які допоможуть вам правильно вводити в експлуатацію об’єкти СС2 та СС3.

1️. Виготовлення технічного паспорта об’єкта.

Але спочатку рекомендуємо здійснити обміри об’єкта та отримати від інженера з технічної інвентаризації чорнові плани та експлікації приміщень для аналізу з метою виявлення відхилень від стадії “П”, “РП” проєктної документації.

Буде помилкою порівнювати зі стадією “Р”, оскільки затверджувальною частиною проєкту при дво- чи тристадійному проєктуванні є саме стадія “П” (“РП”). Про відповідність стадій “П” та “Р” — окрема тема, яку ми зараз не розглядаємо.

2️. У випадку, якщо обміри та специфікація відповідають проєктним рішенням і даним, зазначеним у дозволі на будівництво, — технічний паспорт можна допрацьовувати та завантажувати в ЄДЕССБ.

3️. Якщо за результатом аналізу ви виявили, що є суттєва розбіжність — потрібно здійснювати коригування проєкту — з усіма наслідками.

4. Перевірте також всі інженерні рішення, виконані на об’єкті, на відповідність проєктній документації. Особливо зверніть увагу на комплектацію вузлів водопостачання та водовідведення, котелень, електропостачання, диспетчеризації. Ліфти мають бути в робочому стані та з документацією.

5️. Перевірте, щоб на вашому об’єкті були виконані всі вимоги для доступності маломобільних груп населення: сигнальні стрічки, таблички зі шрифтом Брайля, тактильна плитка, пандуси нормованого розміру та інше.

6️. Перевірте наявність та комплектацію виконавчої документації, журналів виконання робіт, журналів авторського нагляду (журнали мають бути завершеними належним чином), наявність лабораторних досліджень, сертифікатів на матеріали, актів на приховані роботи тощо.

7️. Необхідно замовити енергетичний паспорт будівлі (якщо для вашого об’єкта він обов’язковий). Перевірте, що виконавець завантажив його до ЄДЕССБ.

8️. Необхідно виконати контрольне топографо-геодезичне знімання і перевірити, що немає відхилень від генерального плану і даних проектного ідентифікатора. Завантажити знімання в ЄДЕССБ.

9️. Отримання сертифіката готовності є платною послугою. Наразі вартість сертифіката становить:

  • Для об’єктів з середніми (СС2) наслідками — 12 346 грн (4,6 прожиткового мінімуму для працездатних осіб);
  • Для об’єктів зі значними (СС3) наслідками — 13 956 грн (5,2 прожиткового мінімуму для працездатних осіб).

Реквізити для сплати за сертифікат тут.

При формуванні Акту готовності зазначте інформацію, що за сертифікат сплачено, та завантажте скан-копію платіжного доручення з відміткою банку.

10. Сформувати акт готовності в ЄДЕССБ. Підписати електронними цифровими підписами всіх осіб, зазначених в Акті та завершити реєстрацію акту готовності.

1️1. Подати заяву на отримання сертифіката готовності через портал Дія.

12. В зазначений час пройти огляд об’єкта співробітниками ДІАМУ/ДАБК.

13. У разі відсутності зауважень — сертифікат готовності буде вам надано в Дії. У разі відмови в отриманні сертифіката — підстави відмови ви отримаєте як результат послуги в Дії.

Уважно ознайомтесь з виявленими порушеннями, що стали підставою для відмови, усуньте порушення і подайте повторно.

14. Якщо після отримання дозволу Ви не присвоювали адреси — зверніться до місцевого органу самоврядування для присвоєння адреси об’єкта в цілому та його складовим.

Якщо Ваш проєкт “старий” та не був завантажений в ЄДЕССБ, — перед формуванням Акту готовності Вам необхідно завантажити всі вихідні дані, проєкт, підтягнути експертизу та інше, і тільки після цього формувати Акт готовності.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Дякуємо!

Очікуйте дзвінка на протязі години

Ми в соц. мережах

Мы в соц. сетях